Forum of Anima 3D

Free Forum
 
Anima3DИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

***Моля цъкнете тук и гласувайте за сайта***
Share | 
 

 Декоративни риби

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
soft

avatar

Брой мнения : 8
Reputation : 4
Join date : 16.09.2009

ПисанеЗаглавие: Декоративни риби   Пон Дек 07, 2009 7:05 am

От книгата "аквариум у дома"

Въпреки мнението на много хора, рибите съвсем не са безлични, тихи и студени същества. Вярно е, че те не ухажват своите стопани, както другите домашни любимци, но при добри грижи бързо се научават да разпознават стопанина си и стават приятелски настроени. Най-очарователния аспект в отглеждането на аквариумни рибки в домашни условия е прекрасната възможност да се наблюдава техния живот в една обща водна система. Много Вълнуващо зрелище за всеки акварист е сформирането на двойки при рибите. Повечето декоративни рибки проявяват учудваща деликатност и настойчивост при ухажването и любовните игри.
В домашния аквариум повечето рибки имат далеч по-добри възможности за по-голяма продължителност на живота, отколкото в дивата природа. При добри грижи червените неони могат да достигнат до 10-годишна възраст, докато в Южна Америка, където те се срещат, повечето от тези рибки биват изяждани от птици или от други животни по време на сухия сезон.
Но как вие можете да създадете един изкуствен дом, в който вашите любимци да се чувстват уютно?
Очарователния подводен свят на аквариума представлява един миниатюрен биотоп, където множеството биологични процеси трябва да бъдат добре балансирани помежду си. Това е необходимо, за да могат рибите и растенията да се чувстват комфортно в заобикалящата ги среда.
Размерът на изкуствения водоем зависи от помещението, с което разполагате. Но съществува едно основно правило, което трябва да се има предвид: колкото по-голям е аквариума, толкова по-лесно се поддържа той. Въпреки това, възможно е някои начинаещи любители да използват малки аквариуми с дължина от 60 до 80 см или дори по-малки. За тези аквариуми са подходящи само дребни рибки, но съществуват много видове, чиито размери не надхвърлят 3-4 см в зряла възраст.
Тъй като всеки акварист е отговорен за живота на своите любимци, броят и големината на рибките, трябва винаги да отговаря на размерите на аквариума. Като за начало винаги най-важният въпрос е къде да бъде поставен изкуствения водоем. Очевидно е, че не би било правилно просто да вземете един аквариум, да го поставите където и да е и да пуснете рибките в него. Това съвсем не е елементарно нещо и би било безотговорно спрямо рибките. Освен това първоначалното удоволствие, което ще изпитате от вида на вашия аквариум, няма да продължи дълго. Не трябва да забравяте, че притежателят на аквариума е този, който конструира малкия биотоп, пресъздавайки самостоятелно една малка част от природата. Дори само това превръща аквариумното хоби в нещо наистина очарователно.
За да избегнете възможните грешки са ви необходими известни основни познания и систематизирана подготовка, каквито до голяма степен можете да получите от настоящата книга.
Мястото, където ще поставите вашия аквариум не трябва да попада под преки слънчеви лъчи. Ето защо един прозорец в южната част на апартамента ви не е много подходящ за да инсталирате до него своя изкуствен водоем. Резултатът би бил огромното развитие на водорасли. При всички случай изкуственото осветление е по-подходящо за аквариума от слънчевата светлина.
Не поставяйте вашия аквариум в близост до топлинен източник, защото водата ще бъде подложена на високи температурни колебания.
ВИДОВЕ АКВАРИУМИ

Съществува широк асортимент от аквариуми, които можете да си набавите и които се различават не само по своите размери. Триъгълните изкуствени водоеми пасват отлично за ъгъла на вашата всекидневна. Можете също така да намерите изкуствени водоеми с високи стъкла, които са перфектни за скаларии и дискуси. Т. нар. аквариуми-колони изглеждат много декоративни, но са трудни за поддръжка, а и рибите изглеждат неестествено в тези водоеми.
В зоомагазините можете да намерите аквариуми с всякаква форма. Дори можете да сглобите цяла аквариумна стена. Тази очарователна картина привлича погледите и когато човек я наблюдава има чувството, че се е пренесъл в далечна екзотична страна.
Вашия аквариум също може да послужи като разделителна преграда в стаята, но в такъв случай той трябва да бъде дълбок поне 60 см, защото никак не е приятно да надничате от едната стая в другата просто през няколко плуващи между тях рибки. Ако имате достатъчно пространство можете да конструирате нещо като подводна скала /риф/ в средата на вашия изкуствен водоем. Подобно съоръжение изглежда фантастично и освен това е идеално за вашите риби.
Такъв аквариум със скала е оптималния Вариант за африканските цихлиди. Общо Взето, не съществува граница за вашето въображение, когато избирате формата на аквариума.Възможно е да улесните устройството и оборудването на
своя домашен аквариум, като си закупите от някой зоомагазин готов комплект, Включващ основните аксесоари: нагревател, филтър и осветление.
Всички обикновени аквариуми в търговската мрежа са изработени от стъкло. Най-често четирите стъклени стени и дъното са залепени със силиконово лепило. Черния силикон е най-подходящ за целта, защото предотвратява растежа на водораслите, което иначе може да се случи, ако се използва прозрачен /безцветен/ силикон. Водораслите са способни да спукат спойката след известно време.
В зоомагазините се предлагат и изкуствени водоеми с квадратна форма, т.нар. кубични аквариуми, както и шестоъгълни и осмоъгълни, които изглеждат много декоративно, поставени свободно В стаята. Добре е само да намерите достатъчно голям аквариум, за да можете да скриете техническото оборудване в една купчина от скалички в средата на водоема. По този начин можете да наблюдавате вашите любимци от Всички страни на аквариума. Особено по-големите африкански цихлиди са изключително ефектни в такъв изкуствен водоем. Друг много сполучлив и привлекателен за окото аквариум е т.нар. палудариум /paludarium/. Той може да бъде комбиниран с различни екзотични цветя и други растения и да се постави 6 „природното кътче” във вашия апартамент. Този вид съоръжения са често срещани във фоайетата на хотелите. Тези водоеми са предимно без покрив, така че водните растения могат да се развиват над водата, следователно е възможно да настъпи цъфтеж, а след това и развитие на семената. Това им придава много естествен и хармоничен вид като на едно бистро прозрачно езерце във вашата всекидневна.
Някои видове рибки имат склонност да скачат. При някои видове това се случва рядко, но при други се стига до крайности. Това трябва да се има предвид, когато избирате рибките за вашия открит аквариум. Те трябва или да скачат само много малко /до 2-3 см/, рядко или никак, или нивото на водата трябва да бъде както в един палудариум - много по-ниско от действителния горен ръб на стъклата.
Въпреки голямото разнообразие на аквариуми, най-често любителите се ориентират към обикновените правоъгълни стъклени водоеми. За единичен аквариум вие ще имате нужда от една здрава поставка. Можете да използвате някакъв шкаф, рафт или етажерка, но трябва да сте сигурни, че той ще може да издържи аквариума, когато го напълните с вода.
Общото тегло на аквариума възлиза на теглото на празния аквариум плюс грунта и декорацията, плюс количеството вода /1 л= 1 кг/. За да изчислите водната маса можете да използвате следната примерна схема:
Дължина х Дълбочина х Височина : 1000 = водна маса
Пример: вие имате един аквариум, който е дълъг 60 см, дълбок 30 см и висок 35 см
Дължина = 60 см
Дълбочина = 30 см
Височина = 35 см
60 х 30 х 35 = 63 000 : 1000 = 63 л = 63 кг + инертната маса /аквариум, декорация/ = приблизително 100 кг общо тегло.
ОБОРУДВАНЕ

Това, къде ще поставите аквариума, зависи от вашето собствено въображение. Дали ще го поставите надлъжно или напречно на стената, дали ще го вградите в нея или ще го сложите така, че да стои свободно в стаята - при всички случаи той трябва да бъде привлекателна за окото картина. Не трябва да забравяте, че е задължително винаги да се оставя малко празно пространство над горната част на водоема.
Размерът на аквариума зависи от пространството, с което разполагате във вашето жилище. Никога не забравяйте принципа колкото по-голям е аквариума, толкова по-лесно се поддържа той. Но както вече стана дума и малкия аквариум също може да ви свърши работа. Във връзка с това трябва да се има предвид втория важен принцип: колкото по-добре си съответстват размера и броя на рибките с аквариума, толкова по-уютно ще се чувствате, а и грижите ви за тях ще бъдат по-леки.
Без разлика от това какъв аквариум сте избрали, вие ще се нуждаете от съответното оборудване. Част от него е регулируемата отоплителна система, която трябва да се поддържа постоянна температура. Също така се нуждаете от филтър, който да ви осигури винаги кристално чиста вода. И накрая - всеки аквариум се нуждае от осветителна инсталация. Тя трябва да бъде в съответствие с капацитета на изкуствения водоем, за да сте сигурни, че водните растения ще могат да се развиват и ще постигнете стабилен биологичен баланс.
Накрая, но не и на последно място, вие се нуждаете от качествен грунт на дъното на аквариума, в който да се вкоренят растенията
ОТОПЛИТЕЛНА СИСТЕМА

Аквариумът не трябва да се поставя върху радиатор или на пряка слънчева светлина, защото това ще доведе до големи промени в температурата. Особено важно е отоплението при отглеждането на тропически рибки.
В търговската мрежа се предлагат разнообразни нагреватели. На първо място това са добре познатите затворени термостатни нагреватели. Днес повечето от тях имат защита срещу пренагряване и в зависимост от модела, те са изцяло потопяеми във водата. Също така можете да си купите отоплителни поставки, които да се монтират под аквариума. Те са по-подходящи за терариуми, отколкото за аквариуми, защото често стават причина за пренагряване. За да избегнете този риск е необходимо да инсталирате отоплителна система под пясъчната /чакълеста/ настилка на аквариума. Това осигурява постоянна водна циркулация на дъното.
Друг начин да осигурите нужната топлина за вашите рибки е като използвате определен вид кабели, които се закрепват неподвижно чрез засмукващи клапани на аквариумното дъно. Това „подово отопление” се оказва много сполучливо, защото стимулира растежа на растенията, а и техническия материал е добре скрит. Комбинацията между нагревател с пръчковидна форма и подовото отопление води не само до изключително важната циркулация на хранителните вещества във водата, но и до повишаване на температурата в долния пласт, при което вие ще се сдобиете със здрави, буйни зелени растения, които се развиват много добре.
Близки до тези отоплителни системи са нисковолтовите нагреватели, които се регулират от трансформатори. Ако отоплението не работи както трябва, няма опасност от електрически удар /220 V/.
Много е важно отоплителната система, която купувате да е с регулатор, защото вие със сигурност не бихте искали „да сварите” вашите рибки. За да сведете до минимум тази опасност, нагревателната мощност не трябва да е твърде висока.Ръководно правило трябва да бъде: 0.5 W за един литър водна маса. Модерните пръчковидни отоплителни системи имат малка лампичка, която свети докато отоплението е включено.
С добре подбрания и осъразмерен филтър вие помагате на вашия аквариум да се доближи до това, което постига природата чрез дъждовете, теченията или бактериите в реките и езерата. В един аквариум вие винаги можете да откриете повече живи същества, отколкото в малките крайбрежни пространства на водните басейни /езера, реки, морета/. За един аквариум вие се нуждаете от допълнителен филтър. Разбира се, дори и най-добрия филтър не може да постигне ефектът на природата. Следовател но от време на време на вас ще ви се налага да сменяте вода та, но затова ще стане дума по-нататък.
Една от най-важните функции на филтъра е да осигури циркулацията на водата и газова обмяна, особено за по-малките аквариуми. Не забравяйте да почиствате филтъра, който задръстен от отпадъци е просто безполезен.
ФИЛТРАЦИЯ И ОСВЕТЛЕНИЕ

Със сигурност ще бъде безсмислено да поставите голям мощен филтър в аквариум, дълъг 60 см, защото той ще всмуква всичко, което е във водата и не е закрепено неподвижно. За малките изкуствени Водоеми е много подходящо да използвате вътрешни филтри с гъби, които се закрепват върху тях. Тези филтри функционират, като водата преминава през гъбата, а отпадъците остават вътре. В същото време водата циркулира и под държа в движение водната повърхност. Филтрите, работещи с електричество са два вида: вътрешни и външни. В малките аквариуми те заемат голяма част от пространството и не изглеждат много привлекателно, когато не са добре скрити зад корените, скаличките или растенията.
Външните филтри имат това предимство, че могат да бъдат скрити зад аквариума или под него в поставката. Трябва да внимавате, когато външния филтър е поставен на ниво по-ниско от водната повърхност. Възможно е да се откачи маркуча. В този случай вие ще откриете вашия аквариум празен, а всичката вода - на пода В апартамента.
За начинаещите любители, които притежават малък аквариум е достатъчен един малък вътрешен филтър с гъба, който може да се скрие зад декорацията.
Доброто осветление е от изключително значение за Вашия аквариум.
Също както и филтъра, то трябва да бъде в правилни пропорции с изкуствения водоем. Тук ръководно правило трябва да бъде: 0.5-1 W флуоресцентно осветление за един литър водна маса. Ако имате само една флуоресцентна електрическа лампа, тя трябва да излъчва светлина, близка до дневната. Ако използвате две или повече флуоресцентни електрически лампи, може да прибавите и специална лампа за растения. Тези лампи имат умерен светлинен спектър. Това не е необходимо само за щото вашия аквариум ще изглежда по-добре с подобно осветление В тъмните стаи. Водните растения се нуждаят от добри светлинни условия за да се развиват.
Растенията също не са само за украса. Те имат много важна функция, а именно - спомагат за постигането на биологичния баланс в аквариума. Когато растат растенията обработват въглеродния двуокис, който се образува във водата. Също така чрез фотосинтезата те произвеждат кислород, от който се нуждаят рибите. Растенията могат да се развиват, ако получават дневно 10-12 часа светлина.
За изкуствените водоеми с размери около 60 см най-често се използва вътрешно монтирана в капака електрическа флуоресцентна лампа.
ГРУНТ И ДИЕКОРАЦИЯ

Добре подбрания и положен грунт е толкова Важен за аквариума, колкото и отоплението, филтрацията и осветлението. Настилката е "биологическия регулатор" на вашия аквариум. В него се настаняват множество бактерии, гъбички и малки живи организми. Без тях нормалният здравословен живот на рибите и растенията не би бил възможен.
Най-добрият грунт за аквариума е сивия речен пясък или речния чакъл. В аквариума пясъка се разполага в слой с дебелина не по-малка от 5 см покрай задната и страничните стени по такъв начин, че 8 предната част на дъното да се образува наклон - тук ще се съсредоточават остатъците от неизядената храна.
Лавата или базалтовия чакъл ще ви свършат добра работа, но трябва да внимавате те да не съдържат частици с остри ръбове, защото дънните риби могат да се наранят.
Като най-горен пласт на грунта никога не трябва да използвате мраморни камъни, коралов пясък или счупени раковини. Те са подходящи за морски аквариуми, но в сладководния водоем ще направят водата по-твърда, а това е вредно за рибите и растенията.
Поради две причини грунта с тъмен цвят е за предпочитане: изглежда по-приятно и е по-добър за рибите. Ослепително светлият грунт отразява навлизащата светлина и така рибите се чувстват неспокойни.
Избирайки материали за декорация на вашия домашен аквариум, трябва да се ръководите преди всичко от грижите за спокойствието на вашите любимци. Никога на използвайте корали, миди или съдържащи калций камъни в сладководен аквариум. Камъни, които съдържат полезни изкопаеми са също така вредни. Твърдото дърво е без съмнение много красиво, но може да съдържа частици сяра.
Декоративните материали, които сами сте събрали, трябва да бъдат обработени предварително по такъв начин, че да се унищожат всички микроби, съдържащи се 6 тях. Най-добре е да си купите украсата за вашия аквариум от някой зоомагазин. Малки фигурки, изработени от керамика, като най-различни мелници, джуджета, замъци, потънали кораби и сандъчета със съкровища, обикновено стоят като чужди в естествения аквариум. Но дали ще ги сложите във вашия изкуствен водоем зависи само от вкуса ви.
Много начинаещи любители поставят подобни украшения в своите аквариуми, но след известно Време престават да ги харесват, защото постепенно те биват покривани от Водорасли. И Все пак, ако харесвате подобен тип украса, можете спокойно да използвате. Повечето от материалите, от които са направени са неутрални и следователно не вредят на рибите и растенията.
Много необходими за един аквариум са корените.Те не са само украса, а изпълняват и Важни функции като съществена част от естествената среда на много видове риби.
Някои риби остъргват корените, защото се нуждаят от дървото като съществена допълнителна храна. Можете също да декорирате корените с някакви растения. Това изглежда много красиво. В търговската мрежа се предлагат различни видове корени. Можете да откриете мангрово дърво, желязно дърво и други. За да могат рибите да остъргват дървото, както това правят лорикариите, те се нуждаят от по-меки корени.
Никога не използвайте корени, които сте събрали сами, освен ако не сте ги намерили на сушата. Подходящият корен трябва да е престоял на сушата доста дълго време. Пресните корени неминуемо започват да гният, когато ги поставите във вода и това, разбира се, оказва пагубен ефект върху аквариумната вода. Много по-добре е да разчитате на близкия до вас зоомагазин.
ВОДНИ РАСТЕНИЯ

Вече стана дума, че водните растения не са само украса. Те изпълняват няколко изключително важни функции в аквариума. Ако си купувате водни растения не се опитвайте да пестите пари. Засаждането на достатъчно растения в аквариума е добра предпазна мярка срещу водораслите, защото двете групи се конкурират за хранителни вещества. Колкото повече са растенията Във вашия аквариум, толкова повече хранителни вещества консумират те. А колкото по-малко хранителни вещества получават водораслите, толкова по-малко се размножават.
При всички случаи е много по-лесно да поставите водните растения докато оборудвате вашия аквариум, отколкото да ги при бавите по-късно, защото това е много по-трудно и понякога се превръща в проблем.
Трябва да знаете, че съществуват две различни групи водни растения: бързо растящи и бавно растящи. Като начало е добре да вземете две трети от първия вид, за да сте сигурни, че няма да Възникне проблем с водораслите.
За любителите - акваристи е много важно да умеят да избират подходящо съобщество от аквариумни растения и да създават оптимални условия за тяхното съществуване. От голяма полза е и познаването на основите на хидроботаниката. Както е известно, нормалния растеж и размножаването на растенията се определя от три най-важни фактора: балансирано по спектъра осветление, оптимален температурен режим и пълноценно хранене.
Оптималният температурен режим за различните видове е от 22 до 28° С. При по-ниска температура на водата растежа се
преустановява, а при по-ви сока - растенията се изнежват, което се отразява негативно Върху тяхното развитие.
ПИСЦИЯ /ВОДНА САЛАТА/ /Pistia stratiotes/ Това растение е разпространено във водоемите на тропици те и субтропиците. Негови те едри и сочни зелени лис та са събрани в розетки. Коренната му система се състои от дълги ресничести коренчета. Размножава се бързо по вегетативен път.
ЕЙХОРНИЯ /ВОДЕН ЗЮМБЮЛ/ /Eichhornia crassipes/ Негова родина са тропическите и субтропическите водоеми на Америка. Расте като плава на водната повърхност или се вкоренява в грунта. И в двата случая се подава над повърхност та на водата. Листата са големи и сочни. Съцветията приличат на цветовете на зюмбюла. По време на цъфтенето се нуждае от ярка светлина. Оптималната температура за отглеждането е 26 - 27° С. Не понася сухия въздух. В нормални условия се размножава вегетативно. Притежава уникалната способност да очиства водната среда от вредни примеси.
РИЧИЯ /Riccia fluitans/ Представител на мъхове, широко разпространявани по цялото земно кълбо. Растението има вид на кълбенца, сплетени от яркозелени разклонения. При добра осветеност се развива бързо и покрива повърхността на аквариумната вода. Служи за укритие на новородените при много видове риби, в частност и за живородките.
ВОДНА ПАПРАТ /С. thalictroroides, С. cornuta/ Срещат се две разновидности на тази папрат, чиято родина са тропическите водоеми. При едната разновидност листата са ситно насечени, а при другата - листата са по-едри. Добре расте при силно осветление отгоре.
ВОДНО ЗЕАЕ /Ceratopteris pteridoides/ Тази папрат изисква за нормален растеж и размножаване добро осветление и топлина. Размножава се бързо. Размаха на листата на добре развито растение достигат до 70 см. Изпълнява ролята на своеобразен индикатор: добрия растеж, както и състоянието на коренната му система са показател за качеството на водата в аквариума.
ЯВАНСКИ МЪХ /Vesicularia dubyana/ Разпространен е 6 тропическите и субтропическите зони на Индо-Малайския регион. Това е един от най-оригиналните тропически мъхове. Дългите, разклонени стебла са плътно осеяни с дребни листенца. При благоприятни условия се размножава бурно и образува гъсти храсти. Обикновено се култивира покрай задната стена на аквариума, където образува своеобразна зелена стена. Обича разсеяната светлина и температура на водата 22-24° С.
БОЛБИТИС /Bolbitis heudelottii/ Култивира се сравнително от скоро и принадлежи към семейство Polipodiacece, както и тайландската папрат. Расте по бреговете на реките в Тропическа Африка. Оптималните условия за отглеждане са мека слабокисела вода и температура 25-27° С. Много декоративно и все още сравнително рядко срещано растение. В твърда вода неговия растеж практически спира.
ТАЙЛАНДСКА ПАПРАТ /Microsohum pteropus/ Родината на тайландската папрат са тропическите водоеми на Азия. От силно-разклонените пълзящи корени листата се издигат вертикално на горе. В оптимални условия достига 20-25 см дължина. Добре понася затъмняването. Неговите корени могат да се прикрепват към камъните по дъното на аквариума.
ВОДНА КАБОМБА /Cabomba aquatica/ Обитава водоемите в Южно Мексико, Централна Америка, Бразилия. Дългите стебла са украсени с Ветрилообразни, ситно насечени листа с яркозелен цвят. Растението обича светлината и се развива добре при температура 22-25° С. За да се образува храст, то се разрязва на части и се засажда в грунта. Нормално се развива в чиста и богата на кислород вода. Снижаването на температурата до 20° С през зимата оказва благотворно влияние на по-нататъшния му растеж и развитие.
ЛИМНОфИЛА /Limnophila aquatica/ Произхожда от Югоизточна Азия. Много популярно растение, което е в състояние да украси всеки аквариум със своите пищни, разперени листа, разположени на дебело и дълго стъбло. Добре се вкоренява в грунта, образувайки нови филизи. Взискателно е към качеството на водата и осветлението: добре расте във вода със средна твърдост при ярко, разсеяно осветление. Благоприятно се отразява върху неговия растеж ежеседмичната подмяна на 1/10 част от водата в аквариума.
МНОГОСЕМЕННА ХИГРОФИЛА /Hygrophila polisperma/ Разпространено е в блатистите водоеми на Югоизточна Азия. Върху издължени стебла са разположени светлозелени листа. Добре израства и се размножава при наличието на ярка светлина. Отглеждането му изисква регулярно да се подменя водата в аквариума.
ЛУДВИГИЯ /Ludwigia palustris/ Расте във водоемите в субтропическите зони на Америка, Европа, Северна Африка и Западна Азия. Култивира се от акваристите в продължение на много десетилетия. На неговите стебла на двойки са разположени широки островърхи листа. При ярко осветление горната им страна е тъмнозелена, а долната - червена. Веднъж вкоренена, лудвигията дава много филизи. Когато расте без да се пресажда, тя образува въздушни филизи и не може да разцъфти. Цветовете са дреб ни и бели. Нуждае се от вода със средна твърдост.
АЛТЕРНАНТЕРА /Alternanthera sessilis/ Растението е разпространено в тропическите водоеми на Южна Америка. На пръв поглед по външния си вид напомня хигрофилата, но листата й са по-извити и заострени. Капризно растение, ко¬ето не обича пресаждането и бавно се вкоренява. При ярко осветление отгоре и допъл¬нително осветление отстрани, растението става червено. Размножава се вегетатив¬но.
ИНДИЙСКА РОТАЛА /Rotala indica/ В природата е разпространена в Индия, Китай, Лаос, Виетнам и други азиатски страни. Островърхите листа са разположени по стеблата на двойки, едно срещу друго. Размерите на листата варират в зависимост от условията на отглеждане. Разраствайки се, образува гъсти храсти.
КАНАДСКА ЕЛОДЕЯ /Elodea canadensis/ Расте във водоеми те на почти всички континенти, но родината му е Канада и САЩ. Много непретенциозно растение, което образува гъсти храсти от дълги, разклонени стебла, на които са разположени тесни островърхи листа. Расте добре и се размножава вегетативно дори и да не е посадено в грунта.
РОД ЕХИНОДОРУС /Echinodorus/ Този род Включва едни от най-разпространените и популярни аквариумни растения. Тяхна родина са водоемите в южните райони на САЩ, Централна Америка и басейна на р. Амазонка. Описани са 60 вида и подвида ехинодоруси. Това са типично блатни растения, имащи две различни форми - въздушна и подводна. Втора та форма е най-подходяща за отглеждане в аквариум. Ехинодорусите се отличават с голямо разнообразие на размерите си. Приспособяват се добре към нови условия, като се видоизменят, което затруднява тяхното видово определение. Най-общо условията за отглеждане на тези растения са следните: просторни аквариуми с едрозърнест пясък в качеството на грунт, силно, разсеяно осветление, ежеседмична подмяна на 1/10 част от водата.
ЕХИНОДОРУС ОЗИРИС /Е. osiris/ Сочни, зелени листа със светли жилки образуват храст с височина 40-45 см. Обичат грунт, богат на органични вещества и редовна подмяна на вода та. Нуждаят се от ярко осветяване. В подходящи условия млади те листа са червеникави на цвят.
НЕЖЕН ЕХИНОДОРУС /Е. tenellus/ Това е растение от непретенциозните дребни видове, които се засаждат на преден план в аквариума. В благоприятни условия това дребнолистно и ниско растящо растение буквално покрива цялото дъно.
ОВАЛЕН ЕХИНОДОРУС /Е. ovalis/ Голямо растение, което достига дължина от 40-50 см. Листата са едри, овални, с дълги дръжки. Младите листа имат приятен бежов цвят. Добре се размножават с помощта на мустачки.
ХОРИЗОНТАЛЕН ЕХИНОДОРУС /Е. horizontalis/ Едър вид с широки, заострени листа, разположени предимно хоризонтално. Пред почита вода със средна твърдост. Особена прелест на растението придава окраската на младите листа - рижавочервена, която с растежа става светлозелена.
АМАЗОНКА /Е. amasonicus/ Растението се отличава с големите си размери: на дължина достига 60 см, ширината на листа та е 6 см. Има нужда от просторен аквариум и от силна разсея на светлина. Добре се вкоренява в грунта, когато е богат на органични вещества.
УСТАНОВКА НА АКВАРИУМА

След като сте оборудвали напълно вашия аквариум, можете да пристъпите към неговото инсталиране на определеното му място. Повърхността, на която ще бъде поставен той и долната повърхност на самия изкуствен водоем, трябва да се почистят за да се премахнат всички парченца, които създават неравности. Допълнително поставете 6-милиметрова плътна, изолираща настилка от стиропор за да предотвратите вибрациите. Тези настилки можете да откриете във всеки зоомагазин. След това вземе те чиста гъба и топла вода за да измиете вътрешната страна на аквариума. Налага се да направите това дори и с чисто новия аквариум. Внимавайте да не използвате някакви дезинфекциращи препарати, защото дори и най-малкото останало от тях количество по-късно разрушава вашия собственоръчно направен биотоп. След това поставете аквариума на неговото постоянно местонахождение. Внимавайте всичко да бъде абсолютно чисто и не забравяйте да поставите отдолу изолираща настилка. Сетне на пълнете водоема бавно с вода догоре и го оставете така за три дни.
Това е необходимо за да проверите дали поставката е достатъчно стабилна: ако тя се полюлява или разклаща трябва да по търсите нещо друго, върху което да поставите аквариума. Кога то наливате бавно водата също ще разберете дали водоема не пропуска отнякъде вода. По-добре е да откриете евентуалните дефекти на аквариума в началото, отколкото когато е напълно оборудван.
След като сте се снабдили с грунт, филтър, термометър, осветително тяло и водни растения, а също така сте изпразнили водоема от водата, трябва да пристъпите към инсталирането на отоплителна система. Ако искате да използвате потопен във водата отоплителен кабел трябва да започнете първо с това. Вземете кабела и го поставете на дъното във вълнообразна линия и го закрепете неподвижно. Ако сте решили да използвате филтър, поставен под чакъла, също трябва да го инсталирате сега.
После се поставя първия слой от грунта. Никога не използвай те за целта саксийна тор или почва от вашата градина, което неминуемо ще доведе до гибелни последствия. Върху долния слой се разстила от 6 до 8 мм слой чакъл. Той трябва да бъде предварително добре почистен. Най-добрият начин за това е да поставиme чакъла 6 сито и да го измиете под воден душ. Можете да използвате и кофа с вода, в която да разбърквате чакъла и да сменяте водата, докато тя се избистри.
Когато обзавеждате вашия аквариум със скалички, корени и растения ще постигнете по-добър ефект, ако си пред ставите, че той е разделен на 3 зони /в посока отпред на зад/, когато го гледате отгоре.
Маркирайте две мислени точки върху втората линия и още една върху първата линия. Сега определете ъгълът, под който попада картината от към страната, от към която най-често ще гледате вашия аквариум. В зависимост от това преместете тези точки от първата и втората линия по такъв начин, че скаличките, корените и растенията, които по-късно ще поставите там, да сформират пейзаж, кой то постепенно се издига в посока отпред назад. Останала та част от украсата аранжирайте по следния начин: растенията и скаличките от първа зона да се издигат с около 5 см над долната настилка. Във втората зона височината трябва да бъде около 10-15 см, а растенията от зона 3 трябва да са високи 20-30 см. Това примерно разделение е подходящо за аквариум с размери 60x30x30 см. В аквариум с други размери трябва да предвидите по една такава зона на всеки 10 см от дължината на водоема.
Оформянето на пейзажа по този начин изглежда наистина приятно и наподобява брега на езеро или река. Освен това придава в предната част на аквариума дълбочина, точно на мястото, където по-късно може да се натрупат раз лични отпадъци. По този начин Вие ще можете много по-лесно да ги отстранявате с помощта на сифонче.
За да запазите пейзажа, независимо от активността на рибите, живеещи по дъното, можете да застелете дъното с удължени камъни, които изпълняват добра стабилизираща функция.
Можете да украсите аквариума в зависимост от вашето собствено въображение, но без да забравяте за нуждите на негови те бъдещи обитатели. Събраните от вас или закупените камъни трябва да се почистят и изварят предварително, за да се унищожат микробите. По този начин са предотвратява появата на болести, които могат да опустошат вашия аквариум. При използва нето на плочки, лава, камъни и дърво трябва да действате по абсолютно същия начин за да сте сигурни, че по тях няма да останат никакви серни частици.
Чрез използването на различни видове корени можете да украсите вашия аквариум по много естествен начин, а като допълнение да създадете множество разнообразни скривалища за рибите. Но внимавайте след привършването на декорацията в аквариума да остане достатъчно пространство, в което вашите любимци ще могат да плуват. Както вече стана дума, не бива да се използват пресни корени, защото те ще загният, а единствено стари, изсъхнали корени, престояли на сушата няколко години. Те трябва да бъдат обработени по същия начин както камъните. Тъй като меките корени са много по-трошливи, тяхната обработка във водата трябва да бъде по-продължителна. Накиснатите предварително корени са по-тежки, поради което те остават на дъното на водоема. Също така те не отделят толкова много танин, кой то придава на аквариумната вода светлокафяв цвят. Чрез подмяната на водата от време на време можете да подпомогнете този процес.
Ако вашият аквариум е поставен пред някаква стена инсталирането на фон /заден пейзаж/ е една добра идея. Има най-различни видове вътрешни фонове, изработени от материали с ниско съдържание на вредни съставки, например корк. Те са много красиви, защото изобразяват природни мотиви. Можете да откриете в зоомагазините богат избор на външни стени за вашия аквариум. Обикновено те се прикрепят към задното стъкло на изкуствения водоем.
Ако използвате нагревател, поставен под чакъла, до този момент той вече трябва да е инсталиран, но ако сте решили да из ползвате термостатен нагревател с форма на епруветка, той тепърва предстои да се инсталира. Най-сполучливо той се закрепя към един от задните ъгли на водоема чрез използването на вендузки. По този начин той е изцяло скрит зад украсата и водните растения и единствено малката контролна лампичка все още се забелязва. Ако сте избрали вътрешен филтър можете да го прикрепите по същия начин.
Вече сте инсталирали техническото оборудване и сте внесли настилката, чакъла и украсата. Сега напълнете водоема до поло вината с хладка вода. За да сте сигурни, че няма да развалите дъното, поставете върху него малка плочка и започнете да наливате бавно водата. По-лесно е ако се използва кана или маркуч. На този етап вашата водна градина вече може да бъде засадена. Поставете по-големите растения в задната част, а по-малките пред тях. Трябва да използвате бамбукова пръчка за да се увери те, че стеблата на корените слизат вертикално надолу в грунта. Пластмасовите саксийки за водните растения трябва да се изрежат от едната страна, за да могат корените да проникнат по-лесно в своеобразната почва. Още по-добре е ако изобщо не използвате саксийки.
Ако искате вашия аквариум да изглежда красив, не бива да из ползвате само малко растения, още повече, че те имат и една друга много важна функция: да произвеждат кислород. Освен това растенията осигуряват скривалища на рибите.
След като засадите водните растения, пристъпете към напълване на аквариума с хладка вода /24° С/, преди още да сте инсталирали термометъра и външния филтър.
След това идва ред за инсталирането на осветлението и поставянето на щепсела. Както вече споменахме, чрез осветление то се постига нещо много важно, а именно: вашия аквариум изглежда още по-красив, потопен в ярки светлини. Но това не е всичко - растенията се нуждаят от светлина за да се развиват и извършват фотосинтезата и асимилацията, при което се отделя така необходимия кислород. В повечето случаи в капаците на обикновените аквариуми са монтирани подходящи лампи. Но трябва да знаете, че след известен период от време флуоресцентни те електрически лампи губят своята сила, поради което се налага те да се подменят всяка година. Най-подходящото осветление за един открит аквариум са живачните лампи или халогенните, които могат да се закрепят неподвижно над аквариума. Те осигуряват добро осветление и са икономични. Ако след всичко направено до тук погледнете вашия аквариум ще видите, че водата не е съвсем чиста и не изглежда така добре, както в изкуствените водоеми от снимките, които сте. виждали. Това няма значение, за щото през следващите дни ще настъпи положителна промяна, ако сте свършили всичко както трябва. Важно е филтърът да функционира добре и водата да бъде с температура 24° С. Не бива, обаче, точно сега да обзавеждате аквариума с рибки.
Върнете се в началото Go down
soft

avatar

Брой мнения : 8
Reputation : 4
Join date : 16.09.2009

ПисанеЗаглавие: Декоративни риби   Пет Дек 11, 2009 11:24 pm

ВОДАТА

По-добре е да изчакате една седмица преди да пуснете рибки в аквариума - това време е необходимо за да може аквариума и филтъра да се промият добре и в изкуственият водоем да се установи биологическо равновесие.
За един добре функциониращ аквариум от решаващо значение е водата, защото тя представлява атмосферата, в която вашите рибки трябва да се чувстват уютно. Водата се състои от изключително голям брой компоненти, но нека първо акцентираме върху комбинацията от метали. Растенията се нуждаят от желязо и манган за да се развиват, следователно тези съставки задължително са включени в изкуствените торове. Някои препарати за болести по рибите съдържат меден сулфат, но той винаги е в подходяща дозировка, защото високата концентрация на мед е смъртоносна за рибите. Трябва да сте изключително внимателни при използването на вода, протичаща по медни тръби. Дребни те и младите рибки може да получат увреждания и дори да загинат.
Подобен е резултатът и при цинковите тръби. Това се отнася особено за тръбите, по които тече топла вода. За да избегнете неприятните последствия можете да взимате от студения водоснабдителен кран и да я затопляте до 24° С. Очевидно е,че В аквариума не трябва да използвате никакви декоративни елементи, изработени от желязо, цинк или мед. За да сте напълно сигурни 6 това, че водата не съдържа вредни съставки, можете да я третирате с водни катализатори, които съдържат съставки, неутрализиращи хлора, който е отровен за рибите. Тези съставки неутрализират и разтворените тежки метали. Водните катализатори осигуряват защита на мембраните на лигавицата на кожата на рибите и им помагат да се чувстват по-уютно.
За всеки акварист е задължително да знае стойностите на най-важните за водата в аквариума величини. Те включват рН -нивото /киселинността/, твърдостта на водата, твърдостта на карбонатните съставки, както и количеството на нитритите и нитратите. Можете да определите рН-нивото чрез използването на тестове стикери-реагенти или с помощта на електронен тест. За да измерите твърдостта на водата или карбонатните съставки и количеството на нитратите и нитритите, използвайте предлаганите в зоомагазините тестови комплекти.
Ако използвате електронни тестове на забравяйте, че те трябва да бъдат проверявани от време на време, в противен случай вашите измервания могат да се окажат неточни.
Внимавайте при закупуването на уредите за електронно измерване, защото в търговската мрежа често се предлагат евтини апарати, които специалистите обикновено наричат "играчки". Уредите с високо качество са по-скъпи, но ще ви свършат добра работа.
В зависимост от съставките, които се съдържат 6 нея, вода та може да бъде киселинна или алкална /основна/. Измерванията за киселинността включват определяне на нивото. В природата то може да варира от рН 4 до рН 9, което зависи от конкретния воден басейн. Водата, която има рН равно на 7 се счита за "неутрална". Вода с рН над 7 се нарича алкална /основна/, докато вода с рН по-ниско от тази стойност се определя като киселинна.
Първо трябва да тествате водата от вашия водоснабдите лен кран, когато тя е затоплена до 24° С. По-студената вода ще даде неточни резултати. Стойностите на рН за водата няма да бъдат под 7 при всички случаи. Работещите в областта на водоснабдяването са се погрижили за това, защото вода с по-висока киселинност би разрушила тръбите. Ако имате рН стойности между 6.5 и 6.8, това означава, че всичко е както трябва. Ако рН достига стойности от 8 до 9 се налага предварително да обра ботите водата. Може да използвате дъбов екстракт или някакви други продукти. Но това ще свърши работа само ако твърдост та на карбонатите не е твърде висока.
Следващата стъпка е измерването твърдостта на водата. При кръговрата в природата дъждовната вода се просмуква надълбоко в земята и се появява отново, но вече на друго място. По бреме на това "пътешествие" тя става по-твърда, преминавайки през калциевите и магнезиевите соли, които са естествени съставки на почвата.
В зависимост от околната среда, от която е получена водата и от това какво количество от тези "затвърдяващи" соли е раз творено в нея, водата бива: мека /DGH0 0.3-10/ или твърда /DGH° 15-30/. В аквариумното хоби е от значение и твърдостта на карбонатите. За един аквариум тя е най-важната буферна система, тъй като осигурява установяването на постоянно рН ниво. Няма да навлизаме в химически подробности, но е добре да знаете, че за практиката се нуждаете от карбонатна твърдост между 4 и 8.
Дошъл е момента да измерите с помощта на два различни ре агента двете стойности - карбонатна и обща твърдост. Обикновено общата твърдост е по-висока от карбонатната, а ако не е така, трябва да осигурите инсталация, която декалцира вода та, при което калция се заменя с натрий. Ако това не стане, водата се превръща в лош буфер, при което може да се стигне до промени в рН нивото. Това ще бъде пагубно за рибите.
Ако сте измерили обща твърдост между 8 и 15 и карбонатна твърдост между 4 и 8, това е най-добрия вариант. Ако водата има изключително ниска карбонатна твърдост /като 0.3-3/ рН нивото бързо преминава в съответната киселинна стойност. За да предотвратите тази неблагоприятна промяна, трябва да добави те във водата предлаганите в зоомагазините стабилизатори за рН нивото. Ако карбонатната твърдост на водата във вашия аквариум е около 8, а рН нивото между 7.5 и 8.5, може да се опита те да го намалите с помощта на дъбов екстракт.
Върнете се в началото Go down
raomiel

avatar

Брой мнения : 13
Reputation : 0
Join date : 21.12.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Декоративни риби   Вто Дек 21, 2010 8:32 am

soft, писал като за матура по лингвистика Razz
Върнете се в началото Go down
http://pct.free.bg
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Декоративни риби   

Върнете се в началото Go down
 

Декоративни риби

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Forum of Anima 3D :: Домашни любимци :: Информация-
Идете на: